Manifest Actiu!

Tot@s els/les qui estem a les places d’arreu de l’Estat espanyol i del món estem indignat@s amb l’estat actual del sistema polític i financer. Tot@s, però, tenim la nostra visió de com hauria de ser la societat i el sistema, però tenim clar que l’hem de millorar sobre uns paràmetres bàsics, però molts sòlids, en els que estem d’acord. En comptes doncs, de votar un conjunt de propostes del tot variades, podem debatre i moldejar un manifest bàsic bàsic que ens serveixi de punt de sortida per a canviar el sistema en el què vivim. Aquesta és la base:

1. Defensa a ultrança dels drets humans: Els drets humans han d’estar per sobre de TOT. S’han de respectar i complir.

2. Democràcia participativa-directa: Volem que totes les decisions que afectin les nostres vides puguin ser decidides per mitjà de sistemes de participació ciutadana. Una persona-Un vot. En qualsevol nivell ja sigui estatal, autonòmic, provincial, municipal, barrial, etc. La ciutadania té dret a decidir en TOTS els aspectes que afectin la seva vida, inclòs el dret a l’autodeterminació dels pobles.

3. Transparència total: Volem saber tot el que es fa dins de l’administració pública tan a nivell de gestió com econòmic. Hem de saber TOT el que està passant. La ciutadania serem els/les auditor@s.

4. Finestreta única: Implantació, i telematització, de la finestreta única a l’administració pública. S’han d’automatitzar tràmits i poder accedir a ells de manera telemàtica. Les administracions han d’estar sincronitzades entre elles. S’han de facilitar les gestions i reduïr la burocràcia. Justícia àgil i eficient.

5. Reforma de la llei electoral: Que el vot en blanc es comptabilitzi en escons buits.

6. Eliminació paradisos fiscals.

7. Blindatge de l’Estat del Benestar i dels drets socials bàsics.

8. Eliminació dels privilegis de la classe política: Els/les polític@s han de tenir els mateixos drets i deures que qualsevol altre ciutadà/na, res de privilegis. Només han de ser gestor@s de les decisions ciutadanes preses per democràcia participativa. Penes en casos de corrupció i anul·lació de la seva activitat política de per vida.

9. Reducció dels pressupostos bèl·lics: Els pressupostos i gastos en matèria de defensa i bèl·lica s’han de limitar a la gestió i de cap manera s’ha d’encarar a la indústria militar i d’armament, l’exportació d’armes i la guerra . Eliminació de les subvencions estatals a l’indústria d’armament bèl·lic.

10. Capacitar cognitivament l’alumnat, apostar per la retòrica, l’analisi i al comprensió.

Assemblea Activa! Debat Participatiu!

pròxima assemblea, a les 20h, a la plaça de la font

Debat manifest on-line: http://irc.lc/freenode/acampadatgn.

21 respuestas a Manifest Actiu!

 1. martí dijo:

  Estic d’acord amb les directrius de la protesta i del manifest, però hi voldria afegir la necessitat de redistribuir el treball. La taxa d’atur és insostenible i la situació de molts aturats, degradant, crec que és imprescindible, i molt urgent, que el poc treball que hi ha és comparteuixi. Vull dir que els que treballem hauríem de cedir part del nostre treball (i del sou, si no és mileurista) a d’altres persones igualment preparades per a fer-lo però que són a l’atur. Posaré un exemple, treballo en un institut que s’apropa als mil alumne i uns 90 professors. El proper curs el departament d’ensenyament ha previst que fem una hora més de classe perderem uns 5 professors. Si per comptes de fer això cada professor fes una hora menys de classe, guanyariem més de 5 professors. La diferència en una mesura i l’altra és de 10 professors, que passarien d’estar a l’atur a treballar. Penso que la diferència és propu important, i que es pot aplicar en molts àmbits.
  Endavant, perquè «un altre món és possible»!
  Martí

 2. Pingback: En AcampadaTGN preparan participativamente un manifiesto básico

 3. Txusma dijo:

  Hola,

  continuo pensant que el manifest ha de centrar-se només en aquelles coses en les que puguem estar d’acord la majoria de la població. Per mi, els més importants són els punts d’ «eliminar els privilegis de la classe política» i «transparència total» i em centraria molt en aquests. Crec que si gràcies a la nostra movilització obliguem a que es redactin noves lleis que vagin en aquests 2 sentits haurem guanyat molt. Després d’això ja podem continuar lluintant per la resta de punts però estic convençut que llavors la clase política tindrà un caire diferent i potser tot és una mica més fàcil.
  Si dividim els nostres esforços o el nostre missatge ens quedarem 4. Com sempre.

  A reveure,

 4. David dijo:

  Les entitats financeres no sols han de retornar els diners que els hi hem donat sinó que, com diu Arcadi Oliveres cal nacionalitzar la banca que segueix en peu gràcies als diners públics.
  També comparteixo la idea de la reducció de la jornada laboral, ja es va fer a frança fa uns anys i va ajudar a molta gent a trobar una feina. Cal una millor distribució de la feina i de la riquesa.
  Respecte a la reducció de la despesa militar, no sols s’ha de reduir sinó que s’ha de redistribuir la feina que fan aquesta gent cap a serveis més útils, com ara ajudar en époques d’incendis, en les ventades de fa un parell d’anys a treure arbres dels camins… si volem un exércit que sigui per ajudar al poble, no per passejar armes i tancs ni fer la guerra pels interesos dels de sempre.

 5. Karme dijo:

  Què deixin d’enganyar a la ciutadania a nivell educatiu oferint propostes educatives que només duen al fracàs escolar, condemnant als nens i nenes en pitjors situacions socials i econòmiques. Que tinguem la millor educació del món amb les millors pràctiques educatives d’èxit. Volem ser persones crítiques, ben formades i amb un futur digne.

 6. Incontrolat dijo:

  Això es vergonyós, es debat un manifest a la plaça durant hores a través de la democràcia directa i després aquí penjeu el que us surt!

  • Ciutadanatgn dijo:

   Company, et convido a parlar amb els que hi treballan tot el dia per que aixó tingui una continuitat.

   A mi personalment em sembla vergonyós que sota un nick comencis a criticar als acampats i a la gent que mou tot això, per que sincerament…

   Et penses que això ha brotat del sól??
   Que incomprensiblement, unes carpes han nascut i la infrestructura que hi ha, ha aparegut per un cop de màgia?
   Et penses que les persones que hi dediquen el seu temps i el seu sacrifici per que tú et puguis expressar a través d’un micro, que no s’ha possat allà sorgit del no res, mereixen el teu menyspreu??

   El nom d’incontrolat et representa molt bé…

  • Marc dijo:

   A la plaça aquest manifest també s’ha llegit, el que passa que qui l’ha llegit se l’ha ignorat i fet fora. Llavors s’han tret de la màniga un segon manifest amb propostes molt concretes que es va fer a corre-cuita ahir al vespre.

   El manifest mes consensuat per la gent que estàvem tot el dia allà és aquest que esta penjat. De fet em va venir varia gent amb el nou manifest preguntant-me que d’on havia sortit.

   Entre egos i rebenta assambleas professionals l’acampadatgn ahir s’en va anar a la merda

 7. martí dijo:

  Estic d’acord amb tu, penso que si algú vol afegir nous punts a l’ordre del dia de l’assemblea, ho ha de fer via comissions; sinó, pot fer les seves propostes al torn obert de paraules de l’assemblea. El que no em sembla acceptable és el que va passar ahir, l’intent de fer-se amb el control de l’asseblea per part de «sindicalistes», que el que van aconseguir fou dinamitar l’aasemblea de bon començament. El resultat ja es va veure ahir. Si volen participar, que comencin per les comissions i no vulguin donar lliçons. Ànim als que porteu les assemblees i treballeu a les comissions.

  • Marc dijo:

   Exacte, tens tota la raó. Els que rebenten les assembles i els que els aplaudeixen nomes venen a les 8. Ni fan res durant la resta del dia ni estan a cap comissió.

   A mes a mes, no és de CCOO un dels que puja cada dia? abans de donar lliçons que expliqui per que el seu sindicat va pactar la reforma de les pensions.

   Jo no em deixo enredar per cap dels dos sindicats majoritaris, son uns venuts!!!

 8. Mar dijo:

  Aquest manifest no és el que es va votar en assemblea, això no ho pot negar ningú. Jo vaig estar dissabte i diumenge fins al final votant un manifest (que va votar a favor la majoria dels que estavem allà) i ara ha desaparegut i surt això, que no sé qui ho ha votat, si els d’alguna comissió o què. Em sembla molt bona la feina que estan fent els que estan allà dormint i tot, i també lo de les comissions, però veig que hi ha molts mal entesos i que al pas que va això petarà en tres dies. Si s’aprova un manifest ha de ser vàlid! I sinó que a l’assemblea es parli el tema, però no crec que s’hagin de fer assemblees per una banda i després retocs per l’altra (retocs per part del que estan a la comissió i que no són una quarta part de la gent que hi havia a l’assemblea).

  A veure, crec que no us podeu tirar a sobre de la primera persona que fa un comentari que no us agrada simplement perquè no us agradi, com va passar ahir amb el noi de barcelona. Escolteu les crítiques, accepteu-les, que si les fan és per alguna cosa. Tots els que hi estem anat és perquè realment ens importa el que s’està fent i volem que segueixi endavant, i per tant si algú diu alguna cosa negativa és perque millori, per res més! I hi ha molta gent que pensa com el noi aquell, jo entre elles.
  Les coses es podrien fer millor, això no es pot negar. I sinó reflexioneu per què cada dia hi ha menys gent. Ahir vaig marxar al cap de poc d’haver arribat perquè la cosa començava a semblar un programa de telecinco! em sembla perfecte que la gent pugui sortir a dir el que vulgui, però estem allí per canviar coses, no per explicar els nostres problemes! Hi ha molta gent que ho aplaudeix tot… No sé, a mi ahir em va fer pena el rumb que estava agafant l’assemblea…
  Sobre això que diuen el Marc i el Martí que hi ha molta gent que es queixa i diu que no paren de parlar els extremistes, sindicalistes, etc. Crec que el que dius que és de CCOO és el del Sindicat d’Estudiants, o sigui, d’ideologia marxista que no té res a veure amb CCOO… a part d’això, crec que esteu parlant per parlar, i que sembleu un diari d’aquells que tant els agrada als de la dreta (ho sento, no us vull ofendre, però m’agradaria que llegissiu el que heu escrit i que reflexionessiu una mica, res més), molt sensacionalista/exagerat, etc. No penso que ningú hagi rebentat cap assemblea, en tot cas la van degererar ahir, i no pas els que dieu vosaltres, sinó la gent que es pensava que allò era una teràpia de grup…
  A més a més crec que no podeu criticar als que només vénen a les 8, jo no em puc passar abans i hi ha molta gent que està en la mateixa situació, no per això som menys importants, tingeu-ho en compte, es necessita més gent i s’ha de pensar una hora per concentrar a tothom, però si arribéssin comentaris com els vostres crec que els de les comissions estarieu fent torns tot el dia…
  Potser s’hauria de marcar una «jornada de reflexió» , que la gent pensés molt bé què vol aconseguir amb el moviment i deixar clars els objectius, pequè en comptes d’animar això desanima i em sap molt greu…

  • sem dijo:

   Hola Mar,

   No sé com explicar-me (quan realment no ho tindria que fer, doncs sóc un ciutadà com tu, com jo, ja m’entens).

   El manifest que hi ha aquí penjat és efectivament un resum del manifest que s’havia preparat no sé exactament quina comissió per debatre en assemblea. El tema es que no ho teniem del tot preparat i la gent es va impacientar i volia votar un manifest que altre, per dir-ho d’alguna manera, i es va votar el de barcelona o madrid, no ho sé del cert, amb tots els seus punts i subpunts.

   T’he de felicitar per haver arribat al final del manifest. Ja que ens fiquem a donar les nostres opinions personals diré que les assemblees tostón d’aquest tipus tenen els dies comptats, i que si volem calar fons hem de preparar-ho de manera més dinàmica, debatre les coses amb grups reduïts i després posar-ho en comú, etc.

   Pel que fa al manifest, jo veig clar que aquí hi ha d’haver el votat en l’assemblea. Les comissions han d’estar al servei de l’assemblea, i qualsevol cosa que proposin s’ha d’acceptar en assemblea. Aquest és el funcionament àmpliament acceptat arreu.

   Si volem el manifest que es va votar, crec que n’hi hauria prou de dir-ho aquesta tarda a l’assemblea.

   Per últim, i molt important, és que considero que hem de cuidar la gent que està a comissions, que fa «un curro que ho flipes», i tampoc se’ls pot anar amb presses per aprovar coses quan encara no estan mastegades. Si volem que el moviment avanci ràpid i de manera àgil, necessitarem més gent debatent les coses i menys simplement escoltant, votant i aplaudint.

   Aveure, tothom volem el mateix, una democràcia de veres. El tema és que no estem gaire acostumats, però li anirem agafant la pràctica.

  • Lu dijo:

   Mar estic plenament d’acord amb el has dit, a mi també em va saber greu i pena el rumb que està agafant l’assamblea, que d’assamblea en va tenir poc ahir.
   Crec que et treball de les comissions no exclou l’assamblea ni viceversa, les dues coses són compatibles i bones que funcionin conjuntament.
   Respecte al manifest…. la veritat és que a mi també em sap greu, recordo que vam estar debatent dijous, divendres, dissabte i diumenge i … ha desaparegut! el manifest va ser aprobar en assamblea, és que aquesta no compta per a res? la feina feta s’ha perdut?
   De totes maneres ànims! Crec que aquest és un procés llarg, i del qual estem aprenent totes juntes, així que continuaré apropant’me cada dia que pugui a la plaça!

 9. Marty McFly dijo:

  Estic d’acord en la majoria de punts i m’agraden, i com han dit per allà dalt em centraria en el del sistema electoral més just i la participació directa de la ciutadania durant tot el mandat.

  Però he de dir…perquè hem d’especificar el dret d’autodeterminació?? amb això sempre separem a la gent, un cop canviada la llei, amb un sistema més just tu triaràs a qui et representi millor i després aquest proposarà l’autodeterminació i cadascú que trii. Es tracta d’unir persones!

  I potser caldria afegir algun punt respecte els sindicats, no pot ser que estiguin subvencionats per l’estat i totalment desconnectats del poble ras, sino supeditats al poder. Que es subvencionin només mitjançant els seus afiliats, així potser els defensarien millor!

 10. carles pipero/demòtica dijo:

  Totalment d´acord amb aquest manifest de mínims amb un afegitó al punt 10, si estem tots i totes d´acord: «pensament crític»

  La proposta de redactat del punt 10.seria aquesta:
  Capacitar cognitivament l’alumnat, apostar per la retòrica, l’analisi, la comprensió i
  el pensament crític.

 11. Mar dijo:

  A la plaça, quan es votava el manifest, també es va dir abolició de la monarquia i de la despesa militar!

  • Mar dijo:

   També es va dir que els bancs havien de tornar els diners que els hem deixat i havien de rendir comptes amb la societat, entre altres coses per l’estil…
   tot això per què no hi és? es va votar, aquest manifest que hi ha penjat és el definitiu per minoria o com va això? si és que la gent vol aquest, avui a l’assemblea (que és quan hi ha més gent i s’han de decidir les coses importants, trobo jo) s’hauria d’explicar què ha passat amb l’altre, tots els punts del que no hi ha penjat i d’aquest i que la gent trii quin vol, debatre sobre el manifest, no anar-se’n per les branques, amb un moderador, i el manifest que es trii que es llegeixi cada dia abans de començar cada assemblea, perquè tothom sàpiga o recordi per què està allà.

 12. Alexis dijo:

  Bé , tot i que no hi vaig intervenir directament , el manifest que es va discutir a la plaça , era més extens , més concret i en alguns punts diferia del que s’exposa aquí :

  Per exemple en educació (soc professor de químic de secundaria) varem parlar i votar : per una educació pública i universal , és obvi , per altra banda que l’educació pública i universal garantiria el desenvolupament d’un pensament molt més creatiu , reflexiu, constructiu i alhora crític.

  Un altre exemple és el tema de l’autodeterminació , que jo considero un dret democràtic bàsic , es va parlar de la defensa dels drets democràtics dels pobles (cito) per evitar introduir punts de divergència .

  En principi no escric aixó per posicionar-me a favor d’un o altre manifest , tots dos són força interessants , millorables i complementaris . Peró m’agradaria que és respectessin les decisions que es preneni que fòssim rigurosos alhora de transmetre-les , sinó , per què les prenem??

  Salut i que aixó no pari!!

 13. Fortunato dijo:

  Trobo qe potser el tema de l’elaboració d’un manifest hauria de ser la feina d’una comisió expressament destinada a fer-ho. Per aixó aposto per fer la comisió de contingut, que ja es va parlar l’altre dia, i que sigui desde aquesta mateixa d’on surti un manifest coherent amb tothom que hi vulgui aprticipar.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s